Odchwaszczanie
Każdy z nas wie, jak wielkie szkody w ogrodzie potrafią wyrządzić chwasty. Są to dzikie rośliny zwykle doskonale dostosowane do warunków panujących w naszym ogrodzie i mając mniejsze potrzeby bardzo dynamicznie się rozrastają. Dlatego delikatne gatunki jakie uprawiamy nie poradzą sobie bez naszej pomocy. Usuwanie chwastów musimy przeprowadzać regularnie i bardzo dokładnie. Nie należy stosować herbicydów, gdyż możemy zatruć glebę. Najlepiej przystąpić do dzieła jeszcze przed posadzeniem roślin.
Warto przekopać ziemię, usuwając z niej nawet najdrobniejsze fragmenty korzeni, a następnie pozostawić ją w spokoju na dwa lub trzy tygodnie i ponownie wypielić teren. Można też skosić niepożądaną roślinność na terenie pod uprawę, a następnie przykryć go grubą czarną folią na kilka tygodni. Odchwaszczanie powtarzamy systematycznie, od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Najłatwiej usuwa się chwasty gdy są jeszcze małe, można to robić ręcznie lub motyką. Do większych roślin warto użyć specjalnego narzędzia do odchwaszczania. Można też zastosować ściółkowanie, czyli przykrycie ziemi warstwą materiału, który nie przepuszcza światła, bądź sięgnąć po takie domowe sposoby, jak nierozcieńczony ocet, gorąca woda, zużyty olej jadalny czy roztwory mydła.